Horvátországi nyaralás

Friss topikok

Horvátország csodálatos szigetei 1. rész

2010.06.15. 10:07 füstbela

Több kérdés is felmerült már a Horvátországi homokos tengerpartokkal, standokkal kapcsoltban. Most megpróbálom összefoglalni, hol találunk homokos tengerpartot Horvátországban.
Akkor lássuk: Horvátország homokos tengerpartjai, strandjai északról-délre.


Medulin
Az Isztriai-félsziget déli csücskén, Pulától néhány kilométerre fekszik Medulin üdülőfalu. Medulin kifejezetten ajánlott nagycsaládosok részére, mert könnyen és gyorsan megközelíthető Magyarországról és rendkívül lassan mélyülő homokos stranddal rendelkezik
Medulin sziget horvátország

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Malinska
Malinska a Kvarner-öbölbeli Krk-szigeten található. Ugyan a malinskai strand nem teljes mértékben homokos, sőt csak egy nagyon kis területen homokos, de mivel lassan mélyül a partja, így kisgyerekes családok részére kiváló úticél lehet.Malinska nemcsak, hogy gyönyörű stranddal rendelkezik, de még Magyarországhoz is közel található. Malinksa a malomról kapta a nevét. Történelme egészen a XV. századig nyúlik vissza. Eredetileg egy kis halászfalu volt. A XVIII. században Krk sziget legnagyobb kikötõje volt Malinska, majd a XX. századtól kezdve az idegenforgalma jelentõsen nõtt. Napjainkra a Krk sziget és egész Horvátország egyik legjelentõsebb turisztikai célállomása lett.A kikötõi sétány jobb oldalán található egy utazási iroda, ahonnan olyan hajós túrákat szerveznek, ahol a hajó alja ki van üvegezve, így látni lehet a tenger alatti világot. A felnõtteknek a részvételi díj a 2 órás túrára 100 kuna, míg a gyerekeknek 50. Malinskát elsõsorban gyönyörû strandja miatt keresik fel. Ezen a több száz méter hosszú strandon mindenki megtalálja a saját partszakaszát. Van itt homokos-, lassan mélyülõ-, kibetonozott és vadpart-szakasz is. Malinskán minden évben július 23-a és 25-e között rendezik meg a híres Malinskai Napokat. Ekkor a kisváros igazi karneváli hangulatba öltözik.

Crikvenica
Utunk következő célállomása Crikvenica. Crikvenica az idők során igazi turisztikai központtá nőtte ki magát. Megtalálható itt minden ami a nyugodt nyaraláshoz szükséges: hosszú tavernák, éttermek, boltsorok, több kilométer hosszú strand, játszóterek, parkok. crikvencia sziget horvátország

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A crikvenicai strandok lassan mélyülnek és az egyes partszakaszokon homokos tengerparti részek is találhatók.Crikvenica különösen ajánlott a kisgyerekes családok részére, mert ez a partszakasz található legközelebb Magyarországhoz. Ha éjszaka indulunk el, akkor könnyedén reggelre leérhetünk (Budapesttől 520 kilométer Crikvenica, mára végig autópálya vezet le). Mivel a Kvarner-öböl északi részén található a település, itt még nem kell számolni akkora hőséggel, mint 100 vagy 200 kilométerrel lejjebb.Crikvenica Magyarországhoz legközelebb található igazi üdülõkomplexum. Megtalálható itt minden, ami a zavartalan nyaraláshoz szükséges: több kilométer hosszú homokos és kavicsos tengerpart, hosszú sétányok, tavernák. Strandjai a Kék Zászló minõsítéssel büszkélkedhetnek, vagyis rendkívül tiszta a tengervize. Korosztálytól függetlenül mindenkinek ajánljuk ezt a helyet.  CrikvenicaCrikvenicáról több hajóskirándulást is szerveznek, így elmehetünk akár a szemközti Krk szigeti Vrbnikre egy bórkóstolásra, a Biserujka cseppkõbarlangba, a Rab szigetre vagy egy Fish picknikre is.

Lopar és Supetarska Draga
Most már a Rab-szigeten járunk. Itt Loparban és Supetarska Dragan található homokos tengerpart. Ez a két helység is nagyon jó választás kisgyerekes családok részére, mert ezek a partok is rendkívül lassan mélyülnek.Ezt a két tengerpartot viszont ne egy tipikus forró "aranyhomokos" görög tengerpartnak képzeljük el. Ez a két part inkább olyan kemény agyagos érzést kelt.Lopar Rab sziget legészakibb települése. Itt található a Kvarner-öböl egyik leghíresebb strandja a San Marino strand. A San Marino név talán ismerõs lehet - egy kis független miniállam Olaszországban -. A miniállam alapítója és névadója a Loparban született Marinus Bizza kõfaragó mester. Loparon egy kompkikötõ van, ahonnan a szemközti Krk szigeti Baskába lehet eljutni.

 

Pag sziget
Biztosan tudjuk, hogy a Pag-szigeten is található homokos tengerpart, de mivel nekünk még nem sikerült felfedeznünk ezeket a partokat és még nem kaptunk felhasználói visszajelzést a témával kapcsolatban, így sajnos most nem tudjuk bemutatni a pagi homokos tengerpartokat.A 2500 lakosú Pag város Pag sziget központi települése.pag sziget horvátországA nevével azonos nevû Pag-öböl délkeleti partján fekszik. Pag magyar szempontból kiemelt város az egész Adrián, hiszen IV. Béla királyunk itt talált menedéket a tatárjárás idején. Hálája jeléül a szabad királyi város címmel jutalmazta meg a várost. A teljes önrendelkezési jogot 1376-ban I. (Nagy) Lajos királyunktól kapta Pag. A magyar uralom után - a XV. századtól - a velencei következett. Ebben az idõszakban nyerte el Pag a mai arculatát.Épületei közül említést érdemel a XV. századi 1. és a 3. Szûz Mária Mennybemenetele-plébánia. Ezek az épületek mind a fõtéren találhatók. Pag város mellett gyönyörû kavicsos strand található. Pag kikötõje a Pag-öböl mélyén található, nem nagyon védett a szelek ellen.
 

Nin
A Nin-i homokos lagúnarendszer egyedülálló Horvátországban. Ez egy több kilométer hosszú természetes homokos partszakasz, ami a Vir sziget délnyugati csücskétől egészen a Nin-ig tart. A partszakasz kb. 8 km hosszú. Vannak rajta leszakadt homokfalas szakaszok és néhány aprókavicsos rész, de főként homokos a part, ami nem az aprókavicsos-homokot jelent, hanem a klasszikus finom homokot. Néhány rész csak csónakkal közelíthető meg a leszakadt homokfalak miatt. Itt akár egyedül lehetünk az egész parton.nin sziget horvátországA belső lagúna csak kb. 50 cm mély és nappal felmelegszik 35-40 fokosra is, homokos talajjal, így kisgyermekeknek kifejezetten ajánlott. A lagúna egyes részein gyógyiszap található, amit reumatológiás panaszokra ajánlanak. Háttérben a Velebit még májusban is havas csúcsaival ez a partszakasz igazi csemege.Nin városát az illírek alapították Kr.e. IV. században. Aenona néven a római idõkben is jelentõs település volt. A VII. században avarok lerombolták a várost. Ezt követõen Nin Horvátország vallási központjává fejlõdött. Nin A város tulajdonképpen egy kis 500 méter hosszú homokszigeten fekszik, amely legmagasabb pontja éppen, hogy eléri a négy métert. Nint két híddal lehet megközelíteni a szárazföld felöl. A településen található a Szent Kereszt (Sveti Kriz) templom, amely az egyetlen épségben megmaradt IX. századi ó-horvát templom. Nin környékén sok szép - általában csak a helybéliek által látogatott - homokos tengerpart van.

 

2 komment

Címkék: horvátország információ 2010 csodás szigetei horvátországi

A bejegyzés trackback címe:

https://horvatszallasok.blog.hu/api/trackback/id/tr292082911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantich 2014.07.01. 17:03:43

Hogy Pag minden elképzelhetőt nyújtson, arról a Novalja településen található Zrce strand gazdag, igen pezsgő éjszakai élete, és a remek bulik gondoskodnak.
www.pag-apartments.co.uk/hu/
süti beállítások módosítása